Biostatistik 2, 3 hp


Kursnummer-
År2025
TypSubjectcourse
Spår-
Max antal deltagare16
Sista ansökningsdag2024-12-01
SpråkEn
KursansvarigLars Lindhagen
InstitutionStatistiska institutionen
BesöksadressKyrkogårdsgatan 10
PostadressBox 513, 751 20 Uppsala
DatumVecka 11 (10 mars - 14 mars) + 28 mars
LokalEkonomikum
Kurslängd1 vecka heltid + projektarbete
Kursrapport 
Kursplan 

 

Beskrivning

Kursen syftar till att bredda och fördjupa de kunskaper som förmedlas i den obligatoriska doktorandkursen i biostatistik. Kursen riktar sig i första hand till doktorander med kliniska forskningsprojekt, men kan vara relevant även för andra. Ett flertal ämnen gås igenom, med fokus på förståelse av begrepp och metoder. Teoretiska föreläsningar varvas med seminarier i form av artikelläsning och R-genomgångar. En veckas heltidsundervisning följs av ett självständigt arbete.

Inlärningsmål

Efter kursen förväntas deltagarna: Ha grundläggande kunskaper om statistikens matematiska grunder. Vara bekant med avancerade statistiska metoder som ofta används i klinisk forskning: propensity score-metoder, prediktionsmodeller, hantering av saknade värden och metoder för genetiska data. Ha grundläggande kunskaper om kausalitet och definition av behandlingseffekter. Kunna kritiskt diskutera publicerade kliniska forskningsresultat från ett grundläggande metodperspektiv. Kunna genomföra enklare statistiska analyser i R, inklusive ordinal- antals- och överlevnadsutfall samt klustrade data.

Innehåll

Maximum likelihood och bootstrap. Propensity scores. Metoder för klustrade data samt antals- ordinal- och överlevnadsutfall. Multiplicitet. Prediktionsmodeller. Behandlingseffekter. Hantering av saknade värden. Statistisk genetik. Registerdata. Agreement.

Undervisning

Språket på denna kurs är ENGELSKA.

För att vara behörig till kursen så behöver du vara antagen till forskarutbildning vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci, samt ha statistikkunskaper motsvarande den obligatoriska doktorandkursen i biostatistik och grundläggande kunskaper om programmering i R.

Examination

Närvaro vid ALLA schemalagda moment, aktivt deltagande i semiarier, quiz, samt skrifligt och muntligt presenterat självständigt arbete.

Litteratur

Ingen särskild kurslitteratur. Referenser till artiklar, böcker eller internetsidor ges för varje ämne.

Lärare

Lars Lindhagen
Albert Nilsson
Henrik Renlund
Johan Lindbäck
Johan Westerbergh
Niclas Eriksson
Ollie Östlund
Tatevik Lakic

Kontakt

Lars Lindhagen
Uppsala kliniska forskningscentrum (UCR)
Uppsala Science Park
751 85 Uppsala
Tel 018-611 9549
E-post: lars.lindhagen@ucr.uu.se

Visa alla kurser 2025 »