Anmälan

Distansutbildning i Kärlkirurgi i Uppsala., 12 hp


KursnummerKärlsnurra #7
År2022
TypSubjectcourse
SpårCardiovascular diseases,
Max antal deltagare22
Sista ansökningsdag2025-12-31
SpråkSven
KursansvarigGustaf Tegler
InstitutionInstitution för kirurgiska vetenskaper, Kärlkirurgi
Besöksadress
Postadress
Datum
LokalMeddelas inför varje kurstillfälle
Kurslängd15 kurstillfällen över en 3 års period
Kursrapport 
Kursplan 

 

Beskrivning

Utbildningen löper över en tre års period, med fem heldagssammankomster per år, totalt 15 träffar, med föreläsningar och diskussioner som företrädesvis hålls på svenska. Mellan träffarna ingår omfattande självstudier i form av inläsning av Rutherford´s Vascular Surgery and Endovascular Therapy, samt ett stort antal nyckelartiklar som har distribuerats som PDF:er. Deltagarna analyserar resultaten av olika kärlkirurgiska åtgärder vid hemsjukhusen, genom att utvärdera sjukhusspecifika resultat i Swedvasc, och redovisar datan på kursen som även diskuteras i gruppen. Hela ämnesområdet Kärlkirurgi täckts. Förutom huvudlärarna, kärlkirurger i Uppsala, deltar även föreläsare från andra specialiteter: interventionella radiologer, angiologer, kliniska genetiker, neuroradiologer, nefrologer, neurologi och strokemedicin, kliniska fysiologer och anestesiologer, samt internationella föreläsare och kärlkirurger från andra lärosäten föreläser vid utbildningen.

Inlärningsmål

Hela ämnesområdet Kärlkirurgi täckts.
Ytlig venös och djup venös
PADO I, PAOD II, PAOD III
AAA I, AAA II
TAA sjukdom
Perifera aneurysm
Vaskulär bilddiagnostik / teknik
Akut ischemi, Visceral och extremitet
Carotis I, Carotis II
Access
Kärl Trauma
TOS AVM Infektion och lymfödem

Innehåll

Kursen ges huvudsakligen på plats i Uppsala, men vid 1 gång per år så kan det bli aktuellt med att kursen hållas på Zoom.
Kursen löper över 3 år med 5 träffar per år. I anslutning till ett kurstillfälle per termin har vi ett kursmoment som benämns "Uppsala Academic Vascular Grand Round, (UPSILON)" där en internationellt välrenomerad kollega engageras som föreläsare på det ämne som är aktuellt för det moment som kurstillfället avhandlar. Denna föreläsning håll på Zoom för föreläsaren medan kursdeltagarna är samlade i Uppsala. Ett viktigt moment i detta är att deltagarna har förberedda frågor till föreläsaren. Förutom kursdeltagarna så bjuds även kärlkirurger som har gått distansutbildningen tidigare (ca 120 st), deltagare i Uppsala kärlkirurgiska forskargrupp och kollegorna på deltagarnas hemmakliniker in att delta via Zoom.

Undervisning

För att få godkänd kurs krävs minst 80% deltagande.
Deltagarna förväntas vara ordentligt pålästa och aktiva under föreläsningarna. Kurslitteraturanvisningar skickas ut minst 2 månader före varje träff.
Förutsättningar för att man skall påbörja utbildningen är att ens chef:
1) Garanterad ledighet vid samtliga utbildningstillfällen (15). Vi planerar träffarna med minst 6 månaders framförhållning, så det kan inte vara problem med schemaläggningen.
2) Hög närvaro. Deltagande på ett minimum av 12/15 träffar, (80%) krävs för godkännande
3) Hemmakliniken står för reskostnad, en övernattning/år och inköp av kursboken Rutherford.

Examination

Efter varje kurstillfälle hålls en MCQ examination med 2-3 frågor per föreläsning. Detta resulterar i mellan 8-15 frågor per gång. Frågorna tillgängliggörs i samband med kurstillfällets slut och deltagarna har på sig fram till nästföljande tisdag att besvara dessa. Svaren redovisas vid nästa kurstillfälle.

Litteratur

Rutherford´s Vascular Surgery and Endovascular Therapy, samt ett stort antal nyckelartiklar som distribueras som PDF:er.

Lärare

Förutom huvudlärarna, kärlkirurger i Uppsala, deltar även föreläsare från andra specialiteter: interventionella radiologer, angiologer, kliniska genetiker, neuroradiologer, nefrologer, neurologi och strokemedicin, kliniska fysiologer och anestesiologer, samt internationella föreläsare och kärlkirurger från andra lärosäten föreläser vid utbildningen.

Kontakt

Antagningen sker efter kontakt med studierektorn som placerar kursaspiranter på en väntelista. När någon av deltagarna avslutat sin "snurra" på 15 träffar eller slutar av annan anledning så erbjuds platsen till nästa person på väntelistan.
Studierektor: Gustaf Tegler, MD, PhD gustaf.tegler@surgsci.uu.se

Sökanden med pågående forskningsprojekt prioriteras.

Visa alla kurser 2022 »